Mistral

Vad är mistral?

Mistral är en hård, kall vind, som i första hand drabbar södra Frankrike.
Vinden uppstår när det finns ett högtryck över Biscayabukten och ett lågtryck i Medelhavet söder om Frankrike.
Tryckskillnaden mellan högtryck och lågtryck får vinden att blåsa från nord-nordväst mot syd-sydost. Mistralen ökar successivt i styrka som den 'faller' ner genom dalarna, och vinden är därför också starkast i det franska Medelhavet.
En stark Mistral-vind kan även nå hela vägen till Mallorca, Korsika, Sardinien och Nordafrika, samt ge upphov till plötsliga stormar i hela västra Medelhavet.
I allmänhet är Mistralen en torr och ren vind, som på bara några timmar kan blåsa alla partiklar och dammoln bort från luften. Mistral-vinden är också en av anledningarna till det mycket soliga klimatet man finner i synnerhet i Provence, där det särskilda intensiva ljuset genom århundradena har lockat konstnärer och turister från hela världen.

Men Mistralens effekt är inte alltid positiv: Den lokala sommar-mistral i Provence torkar ofta ut vegetationen och i värsta fall kan den bidra till att starta och sprida skogsbränder. Och strandbesökare längs Medelhavskusten kan också utsättas för en plötslig och mycket markant nedgång i temperaturen när den kalla vinden från norr skjuter den varma luften på stranden utöver Medelhavet.


Se mere om vejret i Provence