Vädret världen runt -med väderprognoser och klimat

Förstasidan > Väderlexikon > Tropiskt klimat

Tropiskt klimat

Vad är tropiskt klimat?

Tropiskt klimat finns i tropikerna, som ligger runt ekvatorn mellan ca. 23 grader nord och 23 grader söder om ekvatorn.
Enligt Köppens system för klimatklassifikation betecknas tropiskt klimat som en 'icke-torrt' klimat där medeltemperaturen i alla de 12 månaderna är över 18 grader.

Världskarta som visar områden med tropiskt klimat. © Peel, Finlayson & McMahonMan skiljer mellan tre typer av tropiskt klimat:


  • Tropiskt regnskogs-klimat som kännetecknas av att det faller minst 60 mm regn i alla 12 månaderna. Klimatet är varmt och mycket fuktigt. Tropiskt regnskogs-klimat (de mörkblå områden) finns till exempel i Amazonas, Kongo och Malaysia.
  • Tropiskt regnskogs-klimat i Kuala Lumpur i Malaysia.
  • Tropiskt monsun-klimat där monsunvindar ändrar riktning beroende på årstiderna. Det finns månader under vilka det faller mindre än 60 mm regn, men det finns inga egentliga torra perioder. Miami i Florida, Cairns i Australien och södra Bangladesh är bra exempel på tropiskt monsun klimat.
  • Tropiskt monsun-klimat i Miami i Florida.
  • Tropiskt savann-klimat som kännetecknas av minst en våt och en torr period. Årstiderna bestäms av mängden av nederbörd, och årstidsvariationerna märks uppenbart. Tropiskt savann-klimat(de ljusblå områdena) finns till exempel i centrala Thailand, i Rio de Janeiro och i Mumbai i Indien.
  • Tropiskt savann-klimat i Bangkok i Thailand.
Läs mer om: Amazonas klimat, vädret i Kuala Lumpur, vädret i Miami, vädret i Bangkok og vädret i Rio de Janeiro