Vädret världen runt -med väderprognoser och klimat

Förstasidan > Väderlexikon > Kustklimat

Kustklimat

Vad är kustklimat?

Kustklimat (även kallat havsklimat och maritimt klimat) är ett klimattyp, där havet har en dämpande effekt på klimatet och ger kallare somrar och mildare vintrar.
Kustklimat finns i största delen av nordvästra Europa, Nya Zeeland, sydöstra hörnet av Australien, området kring Seattle i USA, och i små delar av Chile, Argentina och Sydafrika.

När havet har en dämpande effekt på klimatet på land beror det på att vatten har både en högre värmekapacitet och bättre värmeledningsförmåga än marken:
Den högre värmekapaciteten innebär att det krävs mer värme från solen för att värma vatten än land. Den högre värmeledningsförmåga gör att värmen lättare sprids i de djupare lagren av havet, medan värmen på land endast mycket långsamt sprider sig till de djupare lagren.
Totalt sett tar det mycket längre tid för solen att värma upp havet när vintern är över (våren och sommaren kommer ofta att vara svalna), på samma sätt tar det längre tid för havet att avge värme igen på hösten (vintrarna är ofta milda). Glasgow i Skottland är ett bra exempel på en stad med ett maritimt klimat.

Kustklimat i Glasgow.


Men det är inte bara kustnära områden som kan ha kustklimat. Om vinden oftast kommer från havet, kan kustklimat sprida sig till områden som annars skulle ha en annan klimattyp. Till exempel är Central-Västeuropa, som oftast har västliga vindar, ett tydligt exempel på att vinden kan sprida kustklimat långt in i landet.

Motsatsen till kustklimat är Inlandsklimat där det kan vara stora skillnader i temperaturer sommar och vinter.


Läs mer om: vädret i Glasgow, vädret i Seattle och vädret i Nya Zeeland